De Bungalow

1967?-1970 Noordwijkerhout

ik drink Papa en mama kopen een ‘zomerhuisje’, genaamd ‘Eldorado’ op het terrein “Levensvreugde” van de familie Smit in Noordwijkerhout aan de Randweg. Het is het enige stenen huisje en heeft een keukentje, douche, een wc en 3 slaapkamertjes met stapelbedden. Als het mooi weer is gaan we daar naar toe en blijven er soms ook slapen. Het lijkt op een soort kamperen, maar dan luxueuzer. Er staan nog meer huisjes op het terrein, maar ze worden allemaal door bomen en bosjes aan het gezicht onttrokken.

Ida en ik krijgen ieder een emaillen beker. Die van mij is rood of oranje, die van Ida is geel. Mijn oude groene beker wordt gebruikt voor de tandenborstels.

bezoek

‘s Ochtends maak ik lange wandelingen door de duinen en bossen. Samen met Beertje. Beertje probeert af en toe een konijn te vangen en is bij thuiskomst doodmoe. We maken ook een hut in het bos door een al gegraven kuil met takken te bedekken en spelen met zelfgemaakte pijl en boog en katapult. We spelen ook bij een meertje dat verscholen ligt in de duinen (weet ik zelf niet meer). Bij het terrein is ook een kampwinkel en in de buurt is er een uitspanning die ‘Duinrand’ heet maar ook het ‘Chocolaatje’ wordt genoemd. Daarnaast ligt een manege. Ik heb er een keer leren paardrijden. Door de duinen en langs het strand. Het rijden in draf valt me zwaar tegen. Na het rijden wordt er nagevierd in het Chocolaatje.

Verder op het bungalowterrein staat ook het huisje van de Amsterdamse familie J.: Bram (“Luilebol!”), Jans en twee zonen waarmee we vrienden worden. De oudste zoon is even oud als ik maar heeft al een vriendinnetje waarmee hij ‘het doet’ en dat laat hij me goed weten. Ome Bram is taxichauffeur en zegt altijd tegen tante Jans, als ze weer een nieuw truitje wil hebben, dat hij een raam voor haar zal kopen. Volgens Ida vindt mama ze maar ordinair.

Frans, de zoon van oom Herman, is ook nog langs geweest en heeft toen een film gemaakt van het gezinsgebeuren in de bungalow. Ik sta er nog op terwijl ik onhandig kaas snij met de kaasschaaf en Ida staat erop terwijl ze aan het spelen is met haar poppen, gnuffels en trollen.

Ik rijd er soms vanuit Heemstede met de fiets naartoe. Het kan zijn dat Hans ook eens is mee gefietst. En Eddy komt ook eens op bezoek.

met eddy

In de bungalow zien we ook midden in de nacht de eerste maanlanding, samen met enkele mede-kampeerders.

Ergens in de zomer van 1970 rijd ik met de brommer naar de bungalow. Ik maak daar een ritje met R. J. achterop. Ineens voel ik een steek in mijn rug. Kan een insect geweest zijn of de sigaret van R. Door de schrik maak ik een uitschuiver op het grindpad. Brommer kapot, kleren kapot, ik zit helemaal onder het bloed. R. heeft niet veel. We moeten lopend terug naar de bungalow. Mama schrikt van hoe ik eruit zie. Ik moet naar de dokter in het dorp. Ik krijg een tetanus-injectie natuurlijk. Ik houd er flinke littekens van over. De wond op mijn buik raakt later ook nog ontstoken.

Een grappig incident is het volgende. De eettafel in de bungalow kan omgebouwd worden tot een biljart. Papa heeft vrienden uitgenodigd om te komen biljarten. Voorin staat een tafeltje waarop drankjes en schaaltjes met zoutjes staan. Een van die schaaltjes bevat echter hondenbrokken. De mannen die aan het biljarten zijn pakken zonder om te kijken uit de schaaltjes. De hondenbrokken worden met veel smaak opgegeten!

zeevonk Op een nacht ben ik op het strand van Noordwijk en bij elke stap die ik doe licht het zand op in een kring rond mij. Ook de golven zijn fluorescerend. Werkelijk een prachtig verschijnsel, dat ik daarna niet meer gezien heb. Nu weet ik dat dat veroorzaakt wordt door een microscopisch algje, genaamd ‘zeevonk’.

duinen


Bungalow film deel 1


Bungalow film deel 2

chocolaatje
Het Chocolaatje